عملکرد فیلتر ممبران

عملکرد فیلتر ممبران در دستگاه تصفیه آب به چه صورتی است ؟ فیلتر ممبران از چند لایه نازک یا ورقه فیلم که به هم فشرده شده اند و به شکل مارپیچ دور یک لوله پلاستیکی پیچیده شده است، تشکیل شده است.

مواد تشکیل دهنده ممبران از نوع مواد نیمه نفوذ پذیر یا نیمه تراوا می باشد که مانع عبور آلودگی های شیمیایی، املاح نا مطلوب، ویروس ها و باکتری ها می شود.

غشاء ممبران توانایی حذف املاح نا مطلوب موجود در آب تا ابعاد 0.0001 میکرون را دارد و آبی پاک و سالم در اختیار ما قرار می دهد.

نحوه عملکرد فیلتر ممبران

فیلتر ممبران انواع مختلفی دارد، ازنوع  UF گرفته که به آن‌ها ممبران اولترافیلتراسیون می‌گویند و انواع NF یا نانوفیلتراسیون آن هم وجود دارند که برای انجام کارهای خاص استفاده می‌شوند.

اما نوع RO آن بیشتر از بقیه کارآیی داشته و مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.

در روش اسمز معکوس فشار توسط پمپ تامین می‌شود و این فشار برای عبور بهتر مولکول‌ها و محلول‌های ضروری است.

آب خالص از داخل لایه‌های ممبران عبور می‌کند و آلاینده‌هایی که جدا شده‌اند وارد مجرای فاضلاب می‌شوند.

در حقیقت داخل ممبران دو مجرا وجود دارد، یکی برای عبور آب و دیگری برای عبور ناخالصی‌های موجود در آب که به سمت فاضلاب روانه می شوند.

عملکرد فیلتر ممبران

بهتر است بدانید که فیلتر ممبران با اختلاف فشار و اختلاف غلظت کار می‌کند و با تشخیص فشار و غلظت انواع ناخالصی‌های موجود در آب جلو عبور ناخالصی‌ها را می‌گیرد.

تصور کنید آب و انواع باکتری‌ها قصد دارند از داخل ممبران عبور کنند. قطر مولکول آب 0.006 میکرومتر است و قطر باکتری موجود در آّب 0.03 میکرومتر است.

فضای متخلخل ممبران و سوراخ‌های موجود روی آن به گونه‌ای طراحی شده‌اند که فقط مولکول‌های آب از آن عبور کنند و بقیه ناخالصی‌ها که ابعاد بزرگتری دارند نمی توانند از داخل این ممبران عبور کنند و تنها آب خالص باقی از داخل این فیلتر رد می شود.

حال به نظر شما اگر آلاینده‌هایی وجود داشته باشند که ابعادشان کوچکتر از مولکول‌های آب باشد آیا از این فیلتر رد خواهند شد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که بله، این ناخالصی‌ها از داخل فیلتر عبور می‌کنند. به عنوان مثال برخی ویروس‌ها ابعاد بسیار کوچکی در حد نانو دارند و می‌توانند از این لایه‌ها عبور کنند.

فیلتر ممبران به تنهایی نمی‌تواند تمام آلاینده‌ها را از آب جدا کند. برای همین داخل دستگاه تصفیه آب به جز فیلتر ممبران 5 الی 7 فیلتر دیگر هم وجود دارند که هر کدام وظایف خاص خودشان را دارند. ویروس‌های در مقیاس نانو هستند وتوسط فیلتر فرابنفش که هشتمین فیلتر دستگاه تصیفیه آب است به راحتی نابود می‌شوند.

انواع فیلتر ممبران

ممبران های الیافی

یک دسته این الیاف شامل هزاران رشته است که در درون یک قاب قرار می گیرند. الیاف پلاستیکی از جنس پلی آمید هستند. آب از روی ممبران عبور و آب تصفیه شده به درون حفره طولی الیاف تراوش می کند و آب های تراوش شده به بیرون از قاب هدایت می شوند.

نانوفیلتراسیون یا NF

ممبران های نانوفیلتراسیون قادر به حذف سختی آب می باشند. فیلتر نانوفیلتراسیون قابلیت حذف ذرات تا ابعاد حدود 0.001 میکرون را داشته و دارای حفره های ریزتری نسبت به میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون است.

همچنین این فیلتر می تواند اکثر ذرات را حذف نماید و باعث کاهش میزان قلیائی بودن آن در آب شود که آب خروجی این ممبران خاصیت خورندگی خواهد داشت و می توان با افزایش قلیائیت در آب خروجی خاصیت خورندگی آب را تا میزان قابل توجهی کاهش داد.

اولترافیلتراسیون یا UF

فیلتر uf قابلیت جداسازی ذرات تا ابعاد 0.002 تا 0.1 میکرون را در فشار کاری بین30psi تا 100psi  را داشته و علاوه بر حذف تمامی موادی که میکروفیلتراسیون آنها رو حذف می کند قادر است بخش عمده ویروس ها را نیز حذف نماید که برای اطمینان بیشتر از حذف تمامی میکروارگانیسم ها استفاده از یک وسیله ضدعفونی کننده جانبی نیز پیشنهاد می شود.

میکروفیلتراسیون یا MF

فیلتر میکروفیلتراسیون قابلیت حذف ذرات تا اندازه تقریبی 0.03 تا 10 میکرون از آب را در فشار پایین حدود 15psi  تا 60psi  را داشته که از این نظرات می توان به شن، گل و لای، لجن، ماسه، جلبک و خاک و گونه های انگل و باکتری اشاره کرد. البته این فیلتر ویروس ها را حذف نمی کند.

اگر از یک وسیله ضدعفونی کننده جانبی استفاده کنیم تمامی میکروارگانیسم ها از جمله ویروس ها حذف خواهد شد. این ممبران از تشکیل رسوب و کاهش سطح عملکرد و عمر دستگاه تصفیه آب جلوگیری می کند.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!

برای مشاوره تماس بگیرید